Nieuws

Nieuws

Algemene Vergadering 17/02/2023


Vrijdag 17/02 was het HFDV voor zijn Algemene Vergadering te gast bij Solucious/Colruyt te Ghislenghien. Na de Algemene Vergadering leidde Ann Herregodts ons rond in de Colruyt- koffiebranderij en de bottelarij. We sloten de voormiddag af met een heerlijke lunch geserveerd door Traiteur Coppey.


'De Colruyt-koffiebranderij werd opgericht in 1937 door stichter Franz Colruyt. De branderij heeft een oppervlakte van 3.800m² . Er wordt wekelijs 130 ton koffie gereceptioneerd. Een 36-tal originekoffies, hoofdzakelijk Arabica en ook Robusta. Op jaarbasis goed voor 7.600 ton groene koffiebonen. Deze worden opgeslagen in 28 silosegementen met een totale capaciteit van 390 ton. 60-tal verschillende recepten (origine+mélanges). 98 referenties verdeeld onder Graindor, Everyday en Bio Selection Boni. Alle koffies zijn gecertifieerd (Bio, Fairtrade, UTZ- en Rainforest Alliance). Er wordt koffie verpakt als bonen in soft en hard packs, gemalen kofffie, koffiepads op 6 verschillende verpakkingslijnen.


De bottelarij


  • Colruyt bottelt wijn sinds 1937 (start Soubirac).
  • Ze bottelen per jaar 26 miljoen liter wijn en +/- 750.000 liter aperitieven o.a. puerto (likeurwijn), rode en witte vermouth en een muscat de valencel.
  • Ruim 120 verschillende wijnen, waaronder verschillende bordeaux. Vooral Europese wijnen en enkele wereldwijnen. Je herkent ze aan de druiventros met hoofdletter C op de capsule
  • Opslagcapaciteit in 38 vaten:  2.184.000 liter. 
  • Oppervlakte: 3.550 m²
  • De bottellijn kan op 1u 12.000 flessen bottelen. 
  • Partybox vullijnen van 3, 5 en 10 liter


Bezoek aan CHC Montlégia te Luik - 2022


Vanuit alle windstreken van Vlaanderen trokken 17 HFDV-leden op 23 september naar Luik voor een bezoek aan het CHC Montlégia ziekenhuis. Dit ziekenhuis opende de week voor de eerste lockdown in 2020 de deuren.  Er werd ons door de facilitaire dienst een boeiend programma beloofd en deze belofte werd absoluut waargemaakt. Onze zeer gastvrije en dynamische Waalse collega’s namen ons de ganse dag op sleeptouw!

 

We startten de dag met een welkomstkoffie om dan stipt op tijd het programma aan te vatten met een korte presentatie van het ziekenhuis en de ziekenhuisgroep.

 

Na deze introductie kregen we een toelichting over de energetische optimalisaties die werden gerealiseerd in het gebouw. De wat minder technisch onderlegde deelnemers hoorden het hier en daar donderen in Keulen maar we begrepen allen dat het ziekenhuis grote inspanningen leverden om een future proof gebouw neer te zetten.

 

Daarna trokken we naar een hospitalisatieafdeling waar we zagen hoe men in het ontwerp van de kamer maximaal rekening heeft gehouden met het onderhoudsgemak, comfort voor de patiënt en veiligheid. Voorbeelden hiervan zijn de hangende tafel, het vazenmeubel met stopcontact, de geïntegreerde handgrepen in het badkamermeubel en de flexibele douchewand.

 

Toch wel het hoogtepunt van het bezoek waren de AGV’s, het ziekenhuis is het enige in België waar de logistieke transporten integraal geautomatiseerd verlopen: medicatie, maaltijden, vebruiksgoederen en afval. We kregen inzicht in de technologie, de organisatie en opvolging door de technici ter plaatse.

 

De schoonmaakdienst in het Montlégia werkt met moppen die na het wassen niet gedroogd worden, op deze manier bespaart het ziekenhuis energie. De moppen worden gewassen en behandeld om microbiële ontwikkeling tegen te gaan. Een concept dat met de ondersteuning van BOMA werd neergezet.

 

De ziekenhuiskledij wordt zoals in vele ziekenhuizen met een KUA verdeeld, het ziekenhuis koos voor heel bewust voor een eigen beheer van de installatie. De wasserij staat enkel in voor het wassen en leveren van kledij op containers.

 

De manager van de cateringafdeling van de CHC groep vertelde ons een enthousiast verhaal over hoe zij vanuit de centrale productie-eenheid maaltijden bezorgen aan het ziekenhuis en andere afdelingen van de groep. Zij bezorgen de maaltijden met trucks waarop ze reclame maken voor het ziekenhuis wat bijdraagt aan de naambekendheid in de Luikse regio. Daarnaast focussen ze zich op het inperken van voedselverliezen en bestrijden van ondervoeding.

 

Tot slot kregen we een rondleiding in de Apotheekdistributie waar de verdeling van medicatie gerobotiseerd verloopt.